PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Pytania

Chleb otwiera każde usta - Stanisław Jerzy Lec

1. Z czego wynika wysoka cena chlebów?

Wszystkie składniki wykorzystywane do wypieku PraChlebów posiadają certyfikat upraw ekologicznych. PraChleby przygotowane są ręcznie na podstawie oryginalnych, autorskich receptur tylko z wykorzystaniem zakwasu żytniego, śrut, wody, soli i ziaren roślin oleistych, bez dodatku drożdży, pszenicy zwyczajnej oraz jakichkolwiek środków chemicznych przeznaczonych do wykorzystania w żywności. PraChleby przygotowywane są na śrutach z: samopszy, płaskurki, orkiszu, kszycy i żyta. Dodatkowo wzbogacane są śrutami z: owsa, prosa, jęczmienia i konopi siewnej oraz ziarnami: słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

 

2. Co to są śruty?

Śruty powstają w wyniku jednokrotnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Śruty posiadają takie same składniki i w tych samych ilościach, co w rozdrabnianych ziarnach, dzięki czemu PraChleby są bogate w cenne dla zdrowia substancje odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany złożone), jak również błonnik, witaminy, mikro- i makroelementy. Zwiększona jest również wartość dietetyczna i smakowa chlebów, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w zbilansowanej diecie, ponieważ wpływają na regulację przemiany materii, wspierają odporność organizmu oraz pomagają zminimalizować ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

3. Dlaczego w PraChlebach stosowane są prazboża: samopsza, płaskurka, orkisz, kszyca czy żyto?

Zboża te nie zostały poddane modyfikacjom genetycznym, dzięki czemu ziarna ich zawierają więcej substancji bioaktywnych, które rzadko wywołują alergie, zawierają mniej glutenu, który jest bardziej strawny oraz dają możliwość urozmaicenia diety.

 

4. Po co do PraChlebów dodawane są śruty z owsa, jęczmienia i prosa?

Owies, jęczmień i proso są to zboża niechlebowe, dlatego nie stosuje się ich samodzielnie do wypieku chlebów. Jednakże posiadają one duże ilości dodatkowych składników odżywczych oraz witamin, makro- i mikorelementów, dlatego wykorzystywane są w PraChlebach jako dodatki, które wzbogacają je w cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

 

5. Dlaczego w Prachlebach nie jest wykorzystywana pszenica zwyczajna?

W PraChlebach nie wykorzystujemy pszenicy zwyczajnej z uwagi na to, iż jest to najbardziej zmodyfikowana roślina na świecie, pozbawiona w dużej mierze wartości odżywczych, a wzbogacona w duże ilości glutenu. Istnieją udokumentowane badania kliniczne dowodzące szkodliwości spożywania produktów spożywczych z pszenicy zwyczajnej.

 

6. Czy PraChleby zawierają dużo błonnika?

Tak, ponieważ nisko przetworzone produkty zbożowe, do których należą śruty są bogatym źródłem błonnika. Uzyskiwane przez nas śruty wykorzystywane do wypieku PraChlebów zawierają wszystkie składniki zawarte w ziarnach, a więc również i błonnik. Jednocześnie należy pamiętać, iż spożywając produkty bogate w  błonnik należy przyjmować odpowiednie ilości wody. Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę, dzięki czemu reguluje właściwe i systematyczne wypróżnianie. Podczas spożywania znacznych ilości błonnika i braku dostatecznej ilości wody stolec będzie twardy i gęsty, co może powodować zaparcia. Zaleca się pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, najlepiej czystej wody w objętości przynajmniej 1,5 do 2 litrów.
W przypadku wysokich temperatur lub osób uprawiających aktywność fizyczną wskazane są większe ilości płynów.

 

7. Czy PraChleby są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów?

Tak. Śruty z których przygotowywane są PraChleby powstają w wyniku zmielenia całego ziarna, więc zawierają wszystkie składniki mieszczące się w nim. Więcej na temat budowy ziarna i jakie zawiera składniki odżywcze można znaleźć na naszym BLOGU.

 

8. W jaki sposób można przechowywać przez dłuższy czas większe ilości PraChlebów?

Zgodnie z badaniami, które przeprowadziliśmy w laboratorium oceny jakości produktów spożywczych, PraChleby zachowują pierwotne walory przez okres 5 dni. Opakowania, w których dostarczamy PraChleby, zapobiegają ich szybkiemu czerstwieniu i utracie walorów smakowych. Z informacji od klientów oraz naszej praktyki i obserwacji wynika, że bardzo dobrym sposobem przechowywania większej ilości świeżych PraChlebów jest ich zamrożenie lub umieszczenie w lodówce. Po odmrożeniu PraChleby zachowują świeżość i pierwotne właściwości. Produkty nasze dostarczane są do Państwa w opakowaniach firmowych do produkcji, których wykorzystywane są tylko najwyższej jakości certyfikowane surowce dopuszczone do kontaktu z żywnością.

 

9. W jaki sposób można zamówić chleby?

Zamówienia można składać przez sklep internetowy, dokonując wyboru poszczególnych chlebów w zakładce PRODUKTY.  

 

10. Jak można dokonać płatności?

  • gotówką przy odbiorze za pobraniem od przewoźnika,

  • przelewem tradycyjnym na rachunek bankowy Sprzedawcy o numerze: 48 1870 1045 2078 1019 1245 0001,

 

11. Ile trwa dostawa PraChlebów?

PraChleby przygotowywane są na naturalnym zakwasie żytnim, aby wykorzystać ich pełnię walorów zdrowotnych należy spożywać je najwcześniej dobę po upieczeniu, a najlepiej po dwóch dobach, co związane jest z optymalną przyswajalnością zawartych w nich składników. Więcej na temat przyswajalności można znaleźć na naszym BLOGU. Dlatego dokładamy wszelkich starań, aby chleby dotarły do klienta w przeciągu 24 maksymalnie 48 godzin. Dzięki czemu klient otrzymuje gotowe do spożycia chleby, które zachowują swoje walory zdrowotne, smakowe i świeżość jeszcze przez wiele dni.

 

12. Czy dostawa PraChlebów jest płatna?

Tak, natomiast w przypadku zamówienia powyżej 100 zł dostawa realizowana jest bezpłatnie.