PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

SŁONECZNIK BIO - 350g

SŁONECZNIK ŁUSKANY BIO

5,80- Następna wysyłka PraChlebów 29/04/2019. Zamówienia przyjmowane są do 27/04/2019 do godz. 18:00 Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

WITAMINA PŁODNOŚCI

Łuskane pestki słonecznika są jednym z bogatszych źródeł witaminy E, która jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek , w wyniku czego opóźnia proces starzenia się skóry. Odpowiada również  za płodność, dlatego zalecane jest ich spożycie zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. Ponadto witamina E  jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych, jak również w w ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Ponadto ziarna słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli (322 mg/100 g), które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem prostaty. W ziarnach słonecznika znajduje również kwas linolowy, który może hamować powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych. Największą skuteczność kwasu linolowego wykazano w zapobieganiu nowotworów: sutka, płuc, czerniaka oraz raka jelita grubego.
Trzy garście słonecznika wystarczą, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę E u osoby dorosłej.

Zawarta w pestkach słonecznika witamina E jest także witaminą młodości.

Składniki:
słonecznik łuskany BIO 100%

Kraj pochodzenia:

Ilość netto: 350 g

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-09/2388/16

Alergeny:

Produkt może zawierać śladowe ilości mąki pszennej, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu oraz soi ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g produktu:

Wartość energetyczna - 584 kcal
Białko ogółem - 20.78 g
Tłuszcz - 51.46 g
Węglowodany - 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
Błonnik - 8.6 g

Witaminy

Witamina C - 1.4 mg
Tiamina – 1.480 mg
Ryboflawina – 0.355 mg
Niacyna - 8.335 mg
Witamina B6 - 1.345 mg
Kwas foliowy - 227 µg
Witamina A – 50 IU
Witamina E – 35.17 mg

Minerały

Wapń – 78 mg
Żelazo - 5.25 mg
Magnez - 325 mg
Fosfor - 660 mg
Potas - 645 mg
Sód – 9 mg
Cynk - 5 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 4.455 g
jednonienasycone - 18.528 g
wielonienasycone - 23.137 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Zobacz także: