PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

SIEMIE LNIANE BIO - 400g

4,90- Następna wysyłka PraChlebów 29/04/2019. Zamówienia przyjmowane są do 27/04/2019 do godz. 18:00 Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Len uprawiano w starożytnym Egipcie, Chinach i Babilonie około 3 tysiące lat p.n.e. W ostatnich czasach zainteresowanie tymi nasionami wzrosło z uwagi na zaliczenie ich do produktów superfoods.

Właściwości odżywcze

Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza obecności dużej ilości: błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3. Nasiona zawierają oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny (20-40 proc.) i nierozpuszczalny (60-80 proc.). Błonnik rozpuszczalny ma właściwości żelujące,odpowiedzialny jest za wiązanie treści przewodu pokarmowego i opóźnia opróżnianie żołądka, przez co dłużej odczuwana jest sytość po posiłku. Ponadto wykazano, iż błonnik rozpuszczalny obniża poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Z kolei błonnik nierozpuszczalny odpowiedzialny jest za  zwiększanie objętości masy kałowej poprzez wiązanie wody, co wzmaga ruchy perystaltyczne jelit i jednocześnie reguluje wypróżnienia. Ten rodzaj błonnika zapobiegać zaparciom, jednak należy pamiętać o  konieczności wypijania dużych ilości wody jeżeli spożywamy nasiona lnu.

Lignany zaliczane są grupy fitoestrogenów, czyli  związków bioaktywnych o działaniu antyoksydacyjnym i właściwościach hormonów płciowych - estrogenów. . Siemię lniane jest najbogatszym źródłem lignanów i zawiera ich kilkaset razy więcej niż inne rośliny.

Właściwości lignanów:

  • wpływają pozytywnie na układ krążenia,
  • redukują ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę,
  • regulują pracę układu hormonalnego, przez co zalecane są kobietom w okresie menopauzy,
  • podejrzewane są o zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób hormonozależnych, np. raka piersi i jajnika.
  • przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi,
  • chronią przed osteoporozą,
  • hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

Porównanie zawartość lignanów w różnych produktach spożywczych [mg/kg][1]

 

Siemię lniane 3000
Chia 1112
Mączka lniana 675
Mąka lniana 527
Sezam 394
Soczewica 179
Ziarno soi 8-6
Otręby owsiane 6-5
Otręby pszeniczne 5-7
Fasola czerwona 5-6

Poza tym siemię lniane jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera ono kwas ALA. Tłuszcz ten nie zawsze może być wykorzystany przez organizm, gdyż nie każdy produkuje enzym umożliwiający przekształcenie ALA do innych niezbędnych kwasów z grupy omega-3 pochodzenia zwierzęcego – EPA i DHA. Mimo to siemię lniane jest ważnym źródłem omega-3 w diecie. Tłuszcze te wspierają zdrowie układu krążenia, zmniejszają stany zapalne, redukują ryzyko miażdżycy oraz zakrzepów, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i pamięć, a także chronią przed nowotworami. W 100g siemienia lnianego znajduje się 22,49 g kwasu tłuszczowego ALA.

[1] http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/siemie-lniane-wlasciwosci-odzywcze-jak-pic-i-stosowac-siemie-lniane_41526.html

Zobacz także: