PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

DYNIA POLSKA BIO - 350g

11,50- Następna wysyłka PraChlebów 24/07/2019. Zamówienia przyjmowane są do 21/07/2019 do godz. 18:00 Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Pestki dyni są naturalnym źródłem  witamin: A, C, D i E oraz  B1 i B2, minerałów: potas, cynk, selen, magnez, fosfor, żelazo i mangan, przeciwutleniacz oraz kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego oraz palmitynowego oraz lecytyny. Zawartość fitosteroli roślinnych w pestkach dyni pomaga w walce z miażdżycą a bogate źródło karotenoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc.

Nasiona dyni można spożywać na surowo po wyjęciu  bezpośredni z opakowania, jak również stanowią smaczny i zdrowy dodatek do musli, płatków śniadaniowych, sałatek i surówek, jogurtów czy zapiekanych warzyw. Wspaniale sprawdzają się również, jako dodatek lub posypka do wypieku pieczywa, ciast czy ciasteczek.

Informacje o produkcie
Składniki: nasiona dyni BIO 100% 

Kraj pochodzenia: POLSKA

Ilość netto: 350 g

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-09/2388/16

Alergeny:

Produkt może zawierać śladowe ilości mąki pszennej, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu oraz soi ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g produktu:

Wartości odżywcze suszonych pestek dyni (w 100 g)

Wartość energetyczna - 559 kcal
Białko ogółem - 30.23 g
Tłuszcz - 49.05 g
Węglowodany - 10.71 g (w tym cukry proste 1.40 g)
Błonnik - 6.0 g

Witaminy

Witamina C - 1.9 mg
Tiamina – 0.273 mg
Ryboflawina – 0.153 mg
Niacyna - 4.987 mg
Witamina B6 - 0.143 mg
Kwas foliowy - 58 µg
Witamina A – 16 IU
Witamina E – 2.18 mg
Witamina K - 7.3 µg

Minerały

Wapń – 46 mg
Żelazo - 8.82 mg
Magnez - 592 mg
Fosfor - 1233 mg
Potas - 809 mg
Sód – 7 mg
Cynk - 7.81 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 8.659 g
jednonienasycone - 16.242 g
wielonienasycone - 20.976 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Zalecane warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zobacz także: