PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Żytni Premium 500g

8,50- Następna wysyłka PraChlebów . Zamówienia przyjmowane są do do godz. Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach.

PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny.

Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby żytnie są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie:

  • wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
  • sprzyja namnażaniu się korzystnej mikroflory w jelitach, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych;
  • dzięki zawartości kwasu mlekowego ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom;
  • zawiera żytnie bakterie kwasu mlekowego, powstające podczas fermentacji ciasta, mogą likwidować związki o działaniu rakotwórczym, np. azotyny;
  • może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty;
  • ma niższy indeks glikemiczny (48), niż pieczywo pszenne (70), dzięki czemu po jego spożyciu nie występuje gwałtowny wzrost, a następnie spadek poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie korzystne dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych;
  • może zapobiegać chorobom układu krążenia;
  • może przyczyniać się do obniżenia poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi, który sprzyja rozwojowi miażdżycy;
  • dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, zatem nie trzeba dodawać dużej ilości soli, co jest ważne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta żytnia bio
  • śruta z owsa bio
  • śruta z jęczmienia bio
  • śruta z prosa bio
  • nasiona dyni bio
  • nasiona słonecznika bio
  • nasiona siemienia lnianego bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Wartość energetyczna 1002 kJ 7011 kJ 83 %
238 kcal 1666 kcal
Tłuszcz 4,8 g 34 g 49 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g 4,5 g 23 %
Węglowodany 38 g 264 g 102 %
W tym cukry 1,5 g 10 g 11 %
Błonnik 8 g 56 g  
Białko 7,1 g 49 g 98 %
Sól 0,7 g 4,9 g 81,7 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone  1 g 6,7 g  
Tłuszcze wielonienasycone  2,7 g 19 g  
Skrobia  27 g 189 g  
Sód  0 g 0,03 g  
Witamina A 1,225 µg 8,575 µg 1,072 %
Witamina E  2,14 g 14,97 mg 124,75 % 
Witamina K 0,07 µg 0,46 µg 0,61 %
Tiamina  0,28 g 1,94 mg 176,36 % 
Ryboflawina  0,12 g 0,82 mg 58,57 %
Niacyna  1,02 g 7,16 mg 447,5 %
Witamina B6  0,18 g 1,26 mg 90 %
Kwas foliowy  66,061 g 462,427 mg 231,214 %
Kwas pantotenowy  0,05 g 0,37 mg 6,17 %
Potas  309,404 g 2165,828 mg 108,291 %
Wapń  31,76 g 222,318 mg 27,79 %
Fosfor  256,071 g 1792,496 mg 256,071 %
Magnez  88,979 g 622,854 mg 166,094 %
Żelazo 3,04 g 21,28 mg 152 %
Cynk  2,7 g 18,88 mg 188,8 %
Miedź  0,33 g 2,32 mg 232 %
Mangan  2,54 g 17,78 mg 889 %
Selen 0,89 µg 5,96 µg 10,84 %
Jod  3,78 µg 26,463 µg 17,642 %

Zobacz także: