PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Żytni Basic 500g

7,00- Następna wysyłka PraChlebów . Zamówienia przyjmowane są do do godz. Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach.

PraChleby ŻYTNIE mają delikatny, kwaskowy smak i charakterystyczny zapach, długo zachowują świeżość, skórka ich jest chrupiąca, a miękisz miękki i lekko wilgotny.

Do przygotowania PraChlebów żytnich wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: żytnią, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby żytnie są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie:

  • wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
  • sprzyja namnażaniu się korzystnej mikroflory w jelitach, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych;
  • dzięki zawartości kwasu mlekowego ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom;
  • zawiera żytnie bakterie kwasu mlekowego, powstające podczas fermentacji ciasta, mogą likwidować związki o działaniu rakotwórczym, np. azotyny;
  • może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych, ponieważ zawiera fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty;
  • ma niższy indeks glikemiczny (48), niż pieczywo pszenne (70), dzięki czemu po jego spożyciu nie występuje gwałtowny wzrost, a następnie spadek poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie korzystne dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych;
  • może zapobiegać chorobom układu krążenia;
  • może przyczyniać się do obniżenia poziomu niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi, który sprzyja rozwojowi miażdżycy;
  • dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, zatem nie trzeba dodawać dużej ilości soli, co jest ważne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta żytnia bio
  • śruta z owsa bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 600 g %RWS
Wartość energetyczna   1150 kJ 6902 kJ 82 %
273 kcal 1635 kcal
Tłuszcz 2 g 12 g 17 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 1,7 g 8,5 %
Węglowodany 51 g 309 g 119 %
W tym cukry 2 g 12 g 13 %
Błonnik 11 g 65 g  
Białko 6,9 g 41 g 82 %
Sól 0,79 g 4,8 g 80 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 600 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone   0,2 g 1,5 g  
Tłuszcze wielonienasycone 0,9 g 5,5 g  
Skrobia 40 g 239 g  
Sód 0 g 0,01 g  
Witamina E 0,96 mg 5,73 mg 47,75 %
Tiamina 0,32 mg 1,89 mg 171,82 %
Ryboflawina 0,13 mg 0,78 mg 55,71 %
Niacyna 0,84 mg 5,04 mg 315 %
Witamina B6 0,22 mg 1,34 mg 95,71 %
Kwas foliowy 93,685 mg 562,108 mg 281,054 %
Kwas pantotenowy 0,03 mg 0,2 mg 3,33 %
Potas 353,613 mg 2121,679 mg 106,084 %
Wapń 31,548 mg 189,289 mg 23,661 %
Fosfor 259,514 mg 1557,086 mg 222,441 %
Magnez 77,039 mg 462,234 mg 123,262 %
Żelazo 2,89 mg 17,36 mg 124 %
Cynk 3,23 mg 19,41 mg 194,1 %
Miedź 0,3 mg 1,81 mg 181 %
Mangan 3,58 mg 21,5 mg 1075 %
Jod 5,882 µg 35,292 µg 23,528 %

Zobacz także: