PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Samopsza Premium 500g

14,00- Następna wysyłka PraChlebów 29/04/2019. Zamówienia przyjmowane są do 27/04/2019 do godz. 18:00 Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Samopsza (Triticum monococcum L.)

Pszenica samopsza uprawiana była na obszarach od Atlantyku po Persję. Jej naturalny zasięg obejmuje regiony Kau­kazu, Iranu, Afganistanu, Azji Mniejszej oraz Bałkanów. Obecnie uprawiana jest w gó­rzystych terenach Zakaukazia.

PraChleby otrzymywane z samopszy mają delikatny orzechowy smak i charakterystyczną żółto-brązową barwę, co jest spowodowane znacznie wyższą, niż w pszenicy zwyczajnej zawartością karotenoidów.

Do przygotowania PraChlebów z samopszy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z samopszy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z samopszy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Właściwości samopszy:

  • w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu posiłku;
  • jest bo­gata w związki odżywcze: białka, lipidy, witaminy z grupy B;
  • zawiera niewystępu­jące w pszenicy, czy nawet orkiszu amino­kwasy egzogenne: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie – musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Aminokwasy te wpływają na sprawne funkcjo­nowanie układu nerwowego;
  • zawiera znaczne ilości antyoksydantów i składników mineralnych: magnez, fosfor i wapń, żelazo, potas, cynk i mangan;
  • dużo błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
  • zawiera około 50% więcej białka w tym i glutenu, niż pszenica zwyczajna, przy czym gluten ma inną budowę, niż ten zawarty w pszenicy zwyczaj­nej. Niektóre badania naukowe wskazują, że gliadyny zawarte w glutenie samopszy nie są tak bardzo toksyczne, jak te zawarte w pszenicy zwyczajnej, przez co gluten samopszy wykazuje niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.
  • kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, niż pszenica zwyczajna, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku;
  • wysoki udział kwasów nienasyconych, które stanowią nawet 83% sumy wszystkich kwasów tłuszczowych.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta z samopszy bio
  • śruta z owsa bio
  • śruta z jęczmienia bio
  • śruta z prosa bio
  • nasiona dyni bio
  • nasiona słonecznika bio
  • nasiona siemienia lnianego bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Wartość energetyczna 1076 kJ 7531 kJ 89 %
256 kcal 1789 kcal
Tłuszcz 5,4 g 38 g 54 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 4,7 g 24 %
Węglowodany 38 g 263 g 101 %
W tym cukry 0,6 g 3,9 g 4.3 %
Błonnik 6,7 g 47 g  
Białko 11 g 76 g 152 %
Sól 0,69 g 4,8 g 80 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone 0,9 g 6,0745 g  
Tłuszcze wielonienasycone 2,3 g 16,0072 g  
Skrobia 9,6 g 66,935 g  
Sód 0 g 0,0339 g  
Witamina A 1,225 µg 8,575 µg 1,072 %
Witamina E 2,07 mg 14,5099 mg 120,9158 %
Witamina K 0,07 µg 0,46 µg 0,61 %
Tiamina 0,25 mg 1,74444 mg 158,5818 %
Ryboflawina 0,1 mg 0,7233 mg 51,6643 %
Niacyna 2,59 mg 18,1649 mg 1135,3063 %
Witamina B6 0,21 mg 1,4837 mg 105,9786 %
Kwas foliowy 25,727 mg 180,0869 mg 90,0435 %
Kwas pantotenowy 0,21 mg 1,477 mg 24,6167 %
Potas 310,358 mg 2172,5035 mg 108,6252 %
Wapń 38,215 mg 267,5054 mg 33,4382 %
Fosfor 315,781 mg 2210,4649 mg 315,7807 %
Magnez 108,257 mg 757,8011 mg 202,0803 %
Żelazo 3,57 mg 24,9616 mg 178,2971 %
Cynk 3,71 mg 25,9612 mg 259,612 %
Miedź 0,49 mg 3,3994 mg 339,94 %
Mangan 1,03 mg 7,1825 mg 359,125 %
Selen 0,85 µg 5,96 µg 10,84 %
Jod   1,21 µg 8,473 µg 5,649 %

Zobacz także: