PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Płaskurka Premium 500g

13,00- Następna wysyłka PraChlebów . Zamówienia przyjmowane są do do godz. Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Płaskurka (Triticum dicoccon)

Na podstawie badań archeologicznych wiemy, że płaskurka była znana ludzkości już około 10 tysięcy lat p.n.e. Wywodzi się z rejonu Żyznego Półksiężyca, który obejmował ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Po raz pierwszy została udomowiona ok. 9 800-8 800 lat p.n.e. w południowo-wschodniej Turcji. Do Europy płaskurka prawdopodobnie dotarła około 3 400 lat p.n.e. Ponieważ płaskurka ma rozbudowany system korzeniowy i grubą łodygę, dlatego doskonale sprawdzała się w chłodnym klimacie północno-wschodniej części Europy. W czasach rzymskich płaskurka nosiła nazwę „farro medio”, samopsza „farro piccolo”, natomiast orkisz „farro grande”. Obecnie płaskurka jest uprawiana przede wszystkim na górskich terenach w Armenii, Maroku, Hiszpanii, Albanii i Turcji.

PraChleby otrzymywane z płaskurki mają delikatny orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa, charakterystyczną ciemną barwę spowodowaną występowaniem magnezu, fosforu czy wapnia oraz lekko wilgotny miękisz.

Produkty wytworzone z płaskurki rozgrzewają organizm, wspomagając krążenie krwi i podnosząc odporność, dlatego zalecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Do przygotowania PraChlebów z płaskurki wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z płaskurki, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z płaskurki są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Płaskurka należy do naj­mniej kalorycznych zbóż (335 kcal/100 g), gdyż w połączeniu z wodą ziarna zwiększają swoją objętość ponad trzykrotnie, co zapewnia poczucie sytości jeszcze długo po spożyciu posiłku.

Ziarna płaskurki zawierają:

  • znaczną ilość błonnika i β-gluka­nów, które regulują stężenie cholestero­lu i cukru we krwi;
  • około 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
  • od 3 do 4 razy więcej β-karotenu, czyli prowitaminy A, niż w pszenicy zwyczajnej;
  • dwa razy więcej łatwo przyswajalnej witaminy A. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników (działa antynowotworowo), wpływa na dobry wzrok i prawidłową odporność organizmu;
  • od 3 do 4 razy więcej luteiny, niż w pszenicy zwyczajnej. Luteina pomaga naszej siatkówce absorbować światło niebieskie i chroni ją przed działaniem tworzących się rakotwórczych wolnych rodników;
  • 5 razy więcej witaminy B2 niż współczesne zboża. Witamina B2 posiada właściwości antynowotworowe, łagodzi migrenowe bóle głowy, przeciwdziała anemii i poprawia wigor;
  • gluten zawarty w ziarnach płaskurki ma inną budowę, niż zawarty w pszenicy zwyczajnej. Niektóre badania naukowe wskazują, że gliadyny zawarte w glutenie płaskurki podobnie jak samopszy, wykazują niską toksyczność, co stwarza potencjalną możliwość stosowania płaskurki w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W tej kwestii zawsze zalecana jest ostrożność.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta z płaskurki bio
  • śruta z owsa bio
  • śruta z jęczmienia bio
  • śruta z prosa bio
  • nasiona dyni bio
  • nasiona słonecznika bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Wartość energetyczna 1094 kJ 7655 kJ 91 %
260 kcal 1818 kcal
Tłuszcz 5,5 g 39 g 56 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 5,1 g 26 %
Węglowodany 39 g 271 g 104 %
W tym cukry 0,6 g 3,9 g 4,3 %
Błonnik 6,7 g 47 g  
Białko 11 g 74 g 148 %
Sól    0,68 g 4,8 g 80 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone   0,9 g   6,1 g  
Tłuszcze wielonienasycone 2,3 g 16 g  
Skrobia 9,6 g 67 g  
Sód 0 g 0,03 g  
Witamina A 1,225 µg 8,575 µg 1,072 %
Witamina E 2,13 mg 14,93 mg 124,42 %
Witamina K 0,07 µg 0,46 µg 0,61 %
Tiamina 0,25 mg 1,74 mg 158,18 %
Ryboflawina 0,1 mg 0,72 mg 51,43 %
Niacyna 3,24 mg 22,66 mg 1416,25 %
Witamina B6 0,21 mg 1,46 mg 104,29 %
Kwas foliowy 25,727 mg 180,087 mg 90,44 %
Kwas pantotenowy 0,38 mg 2,67 mg 44,5 %
Potas 318,298 mg 2228,087 mg 111,404 %
Wapń 34,812 mg 243,684 mg 30,461 %
Fosfor 342,627 mg 2398,389 mg 342,627 %
Magnez 110,148 mg 771,035 mg 205,609 %
Żelazo 3,23 mg 22,58 mg 161,29 %
Cynk 2,99 mg 20,93 mg 209,3 %
Miedź 0,45 mg 3,16 mg 316 %
Mangan 1,03 mg 7,18 mg 359 %
Selen 0,85 µg 5,96 µg 10,84 %
Jod 1,21 µg 8,473 µg 5,649 %

Zobacz także: