PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Orkiszowy Premium 500g

9,50- Następna wysyłka PraChlebów 29/04/2019. Zamówienia przyjmowane są do 27/04/2019 do godz. 18:00 Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Pszenica orkisz (Triticum spelta L.)

"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów.

Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach.

PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy smak.

Do przygotowania PraChlebów orkiszowych wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: orkiszową, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby orkiszowe są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Współczesne badania wykazały, iż w ziarnie orkiszu znajduje się rodanid, substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Właściwości orkiszu:

  • ma ok. 30 – 47% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
  • jest źródłem: błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B, miedzi i selenu, witamin A, E i D;
  • zawiera łatwiej przyswajalny gluten;
  • aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej;
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania;
  • charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej;
  • tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, które obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta orkiszowa bio
  • śruta z owsa bio
  • śruta z jęczmienia bio
  • śruta z prosa bio
  • nasiona dyni bio
  • nasiona słonecznika bio
  • nasiona siemienia lnianego bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Wartość energetyczna 1058 kJ 7408 kJ 88 %
251 kcal 1759 kcal
Tłuszcz 4,9 g 35 g 50 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 4,8 g 24 %
Węglowodany 38 g 268 g 103 %
W tym cukry 3,1 g 22 g 24 %
Błonnik 7,4 g 52 g  
Białko 9,7 g 68 g 136 %
Sól   0,69 g 4,8 g 80 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone 1 g 7,3 g  
Tłuszcze wielonienasycone 2,8 g 19 g  
Skrobia 30 g 210 g  
Sód 0,01 g 0,05 g  
Witamina A 1,225 µg 8,575 µg 1,072 %
Witamina E 2,02 mg  14,14 mg 117,83 %
Witamina K 1,43 µg 9,99 µg 13,32 %
Tiamina 0,28 mg 1,99 mg 180,91 %
Ryboflawina 0,1 mg 0,73 mg 52,14 %
Niacyna 3,25 mg 22,77 mg 1423,13 %
Witamina B6 0,17 mg 1,19 mg 85 %
Kwas foliowy 42,74 mg 299,194 mg 149,597 %
Kwas pantotenowy 0,45 mg 3,17 mg 52,83 %
Potas 306,198 mg 2143,388 mg 107,169 %
Wapń 28,762 mg 201,335 mg 25,167 %
Fosfor 299,9 mg 2099,298 mg 299,9 %
Magnez 108,635 mg 760,448 mg 202,786 %
Żelazo 3,51 mg 24,54 mg 175,29 %
Cynk 2,57 mg 17,97 mg 179,7 %
Miedź 0,4 mg 2,79 mg 279 %
Mangan 2,15 mg 15,07 mg 753,5 %
Selen 5,27 µg 36,92 µg 67,12 %
Jod   1,21 µg 8,473 µg 5,649 %

Zobacz także: