PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Orkiszowy Basic 500g

8,50- Następna wysyłka PraChlebów . Zamówienia przyjmowane są do do godz. Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Pszenica orkisz (Triticum spelta L.)

"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..." – tak o orkiszu w XII w. napisała Hildergarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów.

Orkisz jest to jeden z najstarszych, obok samopszy i płaskurki, podgatunków pszenicy. Jest znany od starożytności, w Polsce jeszcze w XIX wieku był bardziej popularny, niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach.

PraChleby wypiekane na śrucie orkiszowej mają delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy smak.

Do przygotowania PraChlebów orkiszowych wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: orkiszową, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym, w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby orkiszowe są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin, niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Współczesne badania wykazały, iż w ziarnie orkiszu znajduje się rodanid, substancja, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Właściwości orkiszu:

  • ma ok. 30 – 47% więcej białka niż pszenica zwyczajna;
  • jest źródłem: błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B, miedzi i selenu, witamin A, E i D;
  • zawiera łatwiej przyswajalny gluten;
  • aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej;
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania;
  • charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej;
  • tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, które obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni - (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta orkiszowa bio
  • śruta z owsa bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 600 g %RWS
Wartość energetyczna 1311 kJ 7864 kJ 93 %
310 kcal 1861 kcal
Tłuszcz 1,9 g 11 g 16 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 1,7 g 8,5 %
Węglowodany 57 g 342 g 132 %
W tym cukry 3,4 g 20 g 22 %
Błonnik 11 g 65 g  
Białko 11 g 65 g 130 %
Sól   0,8 g 4,8 g 80 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 600 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone  0,2 g 1,5 g  
Tłuszcze wielonienasycone 0,6 g 3,7 g  
Skrobia 24 g 143 g  
Sód  0 g 0,03 g  
Witamina E 0,35 mg 2,09 mg 17,42 %
Tiamina 0,3 mg 1,82 mg 165,45 %
Ryboflawina 0,15 mg 0,91 mg 65 %
Niacyna 4,72 mg 28,3 mg 1768,75 %
Witamina B6 0,22 mg 1,32 mg 94,29 %
Kwas foliowy 21,223 mg 127,34 mg 63,67 %
Kwas pantotenowy 1,07 mg 6,43 mg 107,17 %
Potas 381,714 mg 2290,286 mg 114,514 %
Wapń 22,647 mg 135,881 mg 16,985 %
Fosfor 319,932 mg 1919,592 mg 274,227 %
Magnez 107,477 mg 644,863 mg 171,963 %
Żelazo 3,11 mg 18,64 mg 133,14 %
Cynk 2,58 mg 15,5 mg 155 %
Miedź 0,38 mg 2,31 mg 231 %
Mangan 2,45 mg 14,67 mg 733,5 %

Zobacz także: