PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Kszyca Premium 500g

11,50- Następna wysyłka PraChlebów 29/04/2019. Zamówienia przyjmowane są do 27/04/2019 do godz. 18:00 Dodaj do koszyka.(ilość ustalisz w podsumowaniu)

Krzyca, kszyca, żyto świętojańskie, żyto leśne (Secale montanum Guss.)

Zgodnie z informacjami zgromadzonymi w Polskim Atlasie Etnograficznym, krzyca pochodzi z Karpat i jest powszechnie uważana za jedną z najstarszych odmian żyta. W połowie XIX stulecia na nizinach krzycę zaczęły wypierać uszlachetnione odmiany żyta. Obecnie w Polsce uprawiają ją jedynie leśne koła łowieckie, głównie na Podhalu i w województwie kujawsko-pomorskim oraz nieliczni rolnicy ekologiczni. Dawniej z krzycy przyrządzano mąkę, ze względu na walory: charakterystyczny ciemny kolor i łagodny słodki smak. Dodatek mąki z krzycy nadaje wypiekom oraz kluskom delikatności w smaku, co sprawia, że produkty z niej wytworzone zachowują długo świeżość. W wieku XIX była powszechnie uprawiana w Europie Środkowej.

Do przygotowania PraChlebów z krzycy wykorzystujemy TYLKO naturalne BIO składniki: zakwas żytni (śruta żytnia i woda), śruty: z krzycy, z owsa, jęczmienia i prosa, wodę i sól kamienna spożywcza niejodowana.

Chleby przygotowywane na zakwasie i śrutach mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w ziarnach zbóż, ponadto w czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się witaminy z grupy B, a naturalnie występujące witaminy są mniej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Minerały i witaminy zawarte są w ziarnach zbóż związane są z kwasem fitynowym w wyniku czego są NIEPRZYSWAJALNE dla organizmu. Tylko podczas ukwaszania ciasta dochodzi do uwolnienia tych składników, dzięki czemu mogą one być wchłaniane przez organizm. PraChleby z krzycy są przygotowywane na zakwasie, dlatego zawierają dużo więcej i lepiej przyswajalnych składników mineralnych i witamin niż pieczywo produkowane na drożdżach.

Krzyca stanowi odmianę żyta, zatem jest źródłem węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk i mangan.

Potencjalne właściwości prozdrowotne krzycy:

  • usprawnia trawienie i pracę układu pokarmowego;
  • wzmacnia mięśnie dzięki zawartości minerałów, przede wszystkim potas;
  • chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
  • obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Masa netto: 500 g

Składniki:

  • zakwas żytni – (śruta żytnia bio + woda)
  • śruta z kszycy bio
  • śruta z owsa bio
  • śruta z jęczmienia bio
  • śruta z prosa bio
  • nasiona dyni bio
  • nasiona słonecznika bio
  • nasiona siemienia lnianego bio
  • woda
  • sól kamienna spożywcza niejodowana
  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Wartość energetyczna 1070 kJ 7493 kJ 89 %
254 kcal 1781 kcal
Tłuszcz 5,2 g 36 g 51 %
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 4,7 g 24 %
Węglowodany 40 g 278 g 107 %
W tym cukry 0,6 g 3,9 g 4,3 %
Błonnik 9,3 g 65 g  
Białko 7,6 g 53 g 106 %
Sól 0,68 g 4,8 g 80 %

 

Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia (UE) 1169/2011:

* węglowodany przyswajalne - to węglowodany przyswajalne wg. wzoru: węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik
** błonnik - to błonnik rozpuszczalny + nierozpuszczalny; błonnik jest niezbędny do obliczenia wartości energetycznej
*** sól - wg. wzoru: sól = sód x 2,5
**** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

 Informacje dodatkowe

  Wartość w 100 g Wartość w 700 g %RWS
Tłuszcze jednonienasycone 0,9 g 6,1 g  
Tłuszcze wielonienasycone 2,3 g 16 g  
Skrobia 9,6 g 67 g  
Sód 0 g 0,03 g  
Witamina A 1,225 µg 8,575 µg 1,0719 %
Witamina E 2,16 mg 15,09 mg 125,75 %
Witamina K 0,07 µg 0,46 µg 0,61 %
Tiamina 0,2 mg 1,4 mg 127,27 %
Ryboflawina 0,09 mg 0,62 mg 44,29 %
Niacyna 0,97 mg 6,78 mg 423,75 %
Witamina B6 0,18 mg 1,25 mg 89,29 %
Kwas foliowy 25,727 mg 180,087 mg 90,044 %
Kwas pantotenowy 0,27 mg 1,9 mg 31,67 %
Potas 310,358 mg 2172,504 mg 108,625 %
Wapń 33,3 mg 233,097 mg 29,137 %
Fosfor 277,213 mg 1940,489 mg 277,213 %
Magnez 93,511 mg 654,575 mg 174,553 %
Żelazo 2,77 mg 19,4 mg 138,57 %
Cynk 2,35 mg 16,43 mg 164,3 %
Miedź 0,35 mg 2,42 mg 242 %
Mangan 1,03 mg 7,18 mg 359 %
Selen 0,85 gµ 5,96 gµ 10,84 %
Jod   1,21 gµ 8,473 µg 5,649 %

Zobacz także: