PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Ekologiczne kwasy chlebowe

Następna wysyłka PraChlebów 27/05/2019. Zamówienia przyjmowane są do 25/05/2019 do godz. 18:00

„Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole.
W gorącą posuchę” – tak od najdawniejszych czasów w ludowych przyśpiewkach zachwalano walory kwasu chlebowego.


Kwas chlebowy był znany Słowianom już wieki temu natomiast około roku 989 kiedy książę Kijowa Władimir przyjął chrześcijaństwo, wówczas ówczesna Europa dowiedziała się o istnieniu kwasu chlebowego. Największą popularnością kwas chlebowy cieszy się w Rosji, Białorusi i na Ukrainie, gdzie stał się napojem narodowym. W Polsce początkowo kwas chlebowy był spożywany przez chłopów ze względu na niskie koszty przygotowania, szczególnie podczas żniw, ponieważ doskonale gasił pragnienie i orzeźwiał podczas upałów. Za czasów Władysława Jagiełły stał się powszechnie znany, ponieważ trafił na szlacheckie dwory i do klasztorów gdzie doceniono jego walory smakowe i zdrowotne. Do XIX w. tajemnicę jego produkcji znano tylko w rodzinnych domostwach, zakonach mnisich lub klasztorach klauzurowych, natomiast w XIX w. rozpoczęto jego warzenie w sposób fabryczny. W Polsce Ludowej kwas chlebowy miał miano „wiejskiej” oranżady, natomiast dzisiaj jest traktowany jako zdrowa alternatywa dla słodzonych, kolorowych, zawierających sztuczne dodatki napojów gazowanych.

Kwas chlebowy to napój, który otrzymuje się w wyniku fermentacji razowego chleba żytniego. Posiada bursztynowo-brązowy kolor, a w smaku wyczuwalna jest słodko-gorzko-kwaśna nuta. Charakteryzuje się aromatem świeżego chleba, a na dnie butelki może tworzyć się naturalny osad, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć. Kwas chlebowy najlepiej smakuje schłodzony. Jest zaliczany do napojów bezalkoholowych.

Kwas chlebowy jest probiotykiem ponieważ zawiera enzymy i bakterie kwasu mlekowego, które regulują mikroflorę jelitową, wspomagają trawienie oraz przemianę materii dzięki czemu przeciwdziałają chorobom wynikającym z otyłości i nadwagi. Ponadto jest wykorzystywany jest jako środek, który w naturalny sposób odbudowuje florę bakteryjną jelit i jest bardzo dobrym uzupełnieniem diety odchudzającej. Prawidłowa praca układu pokarmowego przekłada się również na kondycje skóry i jej wygląd. Inne właściwości prozdrowotne, które są przypisywane kwasu chlebowemu to: oczyszcza organizm, pomaga zlikwidować nadkwasotę, wzdęcia i zaburzenia trawienia - zwłaszcza po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw.
Dodatkowo probiotyk ten obniża poziom cholesterolu LDL przez co zalecany jest w profilaktyce miażdżycy oraz wzmacnia serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Kwas chlebowy jest pomocny w takich schorzeniach, jak cukrzyca, grzybica oraz zapalenie stawów, czy stwardnienie tętnic. Przynosi także ulgę w bólach stawowych, jak również zmniejsza bóle migrenowe.
Kwas chlebowy jest źródłem:
• witamin z grupy B, które stymulują wzrost i rozwój kości,
• witaminy E i C, które wzmacniają układ odpornościowy oraz działają jako przeciwutleniacze, usuwając wolne rodniki,
• składników mineralnych – zwłaszcza selenu i cynku.

Przed zakupem przeczytaj etykietę!
Część kwasów chlebowych dostępnych w sklepach to jedynie barwiona woda z cukrem zawierająca konserwanty i barwniki.

Do produkcji ekologicznych kwasów chlebowych dostępnych w naszej ofercie wykorzystywane są tylko certyfikowane składniki BIO.