PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

O nas

Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie nie ma sobie równego ... Antoine de Saint-Exupery

Chleb towarzyszy ludziom od tysięcy lat, jest podstawowym i codziennym pokarmem na całym świecie.

W polskiej i słowiańskiej tradycji chleb był symbolem pożywienia, dostatku i pomyślności.

Dla nas chleb jest pasją, pokarmem i przyszłością, gdyż idąc za słowami L. Paulinga (laureat 2 nagród Nobla) „właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”. By uzyskać chleb nieskażony współczesną technologią sięgnęliśmy do korzeni, praźródła. Poznaliśmy sztukę komponowania doskonałego chleba, na wszystkich jej etapach.

Naszą przygodę z chlebem rozpoczęliśmy w 2008 roku w czasach wszechobecnych produktów „chlebopodobnych”, pokolorowanych na różne odcienie brązu, a produkowanych z niskiej jakości mąki pszennej zawierającej głównie skrobię i gluten. Od tego czasu nieprzerwanie pieczemy w domu chleb dla siebie, dla najbliższych. Od 2017 roku postanowiliśmy podzielić się naszymi wypiekami z innymi.

Każdy człowiek ma prawo dbać o własne zdrowie, a w szczególności swoich dzieci i bliskich. Oferujemy nasze PraChleby wszystkim tym, dla których najważniejsze jest zdrowie i związany z nim komfort życia. Z nami odkryjesz właściwości chleba na nowo i zachwycisz się nimi tak jak my.

Prawdopodobnie jako jedyni w Polsce oferujemy chleby, do wypieku których wykorzystywane są tylko śruty. Powstają one w wyniku jednokrotnego przemiału, dzięki czemu zawierają one wszystkie świeże składniki obecne w ziarnie – białka, tłuszcze nienasycone, węglowodany, błonnik, witaminy oraz mikro- i makroelementy. Dlatego możemy zaoferować najwyższej jakości chleby, które pomagają zachować zdrowie.

Nasze PraChleby wypiekane są z prazbóż pochodzących z upraw ekologicznych: samopszy, płaskurki, orkiszu, krzyczy (kszycy, żyta świętojańskiego) i żyta. Ponadto znajdziesz w nich takie dodatki jak śruty z jęczmienia, owsa i prosa oraz ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

PraChleby zawierają tylko wodę, śruty, zakwas żytni, sól oraz naturalne dodatki.

To co różni PraChleby od powszechnie dostępnego pieczywa to BRAK: dodatku drożdży i mąki pszennej, spulchniaczy, polepszaczy, przyspieszaczy, wypełniaczy, konserwantów, barwników, zaciemniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu oraz handlowych środków zakwaszających – nazywanych zakwasem, emulgatorów, dodatku cukru, składników pochodzenia zwierzęcego.

Chleby przygotowywane na prawdziwym zakwasie po wypieczeniu dojrzewają około 24-48 godzin. Dopiero po tym czasie powinny być spożywane, ponieważ uzyskują optymalne właściwości zdrowotne i smakowe. Możemy zaoferować Państwu PraChleby poprzez Internet, gdyż po dotarciu do klienta w ciągu 24 godzin od wypieku, są one od razu gotowe do spożycia, a swoją świeżość zachowują jeszcze przez wiele dni.

Nasze PraChleby są unikalne, dla świadomych i wymagających konsumentów poszukujących zdrowego pożywienia dla ciała.

Mamy nadzieję, że wśród naszych PraChlebów znajdą Państwo swój upragniony chleb.