PraChleb - Źródło Zdrowia i Urody

Chleb suplementem dietetycznym

25/05/2018
     W świetle definicji wynikającej z Ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 2001 Nr 63 poz. 634) – suplementami dietetycznymi nazywa się środki spożywcze, które mają uzupełniać normalną dietę, są skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Najczęściej suplementy spotyka się w postaci skondensowanego preparatu w formie, którą najłatwiej / najtaniej syntezować lub wydobyć ze źródła naturalnego lub takiej, którą można z owego źródła otrzymać w największej ilości. Istnieje zasadnicza różnica między substancjami występującymi w źródłach naturalnych a tymi, które są pozyskiwane w laboratoriach. Szczególnie syntetyczne witaminy mogą odznaczać się niekorzystnym oddziaływaniem na organizm. Cytując Stowarzyszenie Konsumentów Organicznych w USA (Organic Consumers Association): „Syntetycznym witaminom brakuje synergicznych kofaktorów i transporterów. Dlatego syntetyczne witaminy mogą stymulować metabolizm komórki, ale nie potrafią uaktualnić lub wymienić składników komórki na lepsze, wyższej jakości. Efektem jest degradacja komórki”. Także Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie z dn. 9 lutego 2017 r. podkreśla, że wiele (syntetycznych) suplementów nie wykazuje cech deklarowanych przez producentów, a spożycie wielu przebadanych substancji stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Z badań naukowych prowadzonych od połowy lat 90’ ubiegłego wieku płynie wniosek, że tylko witaminy, minerały i fitoskładniki pochodzenia naturalnego cechuje unikalna bioprzyswajalność i najwyższe bezpieczeństwo przy wprowadzaniu do organizmu.
Wysokiej jakości chleb razowy przygotowany ze świeżo uzyskanej mąki i z udziałem zakwasu piekarniczego jest bogatym źródłem składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan), witamin (B1 i B6, niacyna i kwas foliowy). Wymienione składniki działając synergicznie regulują m. in. metabolizm polisacharydów zapewniając organizmowi bezpieczeństwo energetyczne, istotne zwłaszcza dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wysoka zawartość białka o znacznej zawartości aminokwasu – kwasu glutaminowego, przekłada się na stymulację procesów detoksykacji organizmu, wzmocnienie serca i mięśni szkieletowych. Natomiast duża zawartość błonnika znacznie skraca czas pasażu jelitowego i stanowi profilaktykę zaparć oraz nowotworów jelita grubego.
Z badania przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku wynika, że konsumenci sięgają po suplementy i żywność wzbogaconą w stanie zaawansowanego osłabienia fizycznego czy w chorobie. Licząc na szybki efekt dostarczają w ten sposób substancje aktywne (najczęściej pochodzenia syntetycznego lub czyste ekstrakty pozbawione substancji towarzyszących odpowiedzialnych za prawidłowe przyswajanie przez organizm) w zbyt obciążającej, za dużej dawce. Z badań naukowych wynika, że stosowanie zbyt dużych dawek preparatów aktywnych biologicznie, a w szczególności syntetycznych i oczyszczonych odpowiedników substancji naturalnych może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia. Odnosząc się do tych informacji, należałoby podkreślać fakt konieczności konsekwentnego stosowania zróżnicowanej diety, dostarczającej odpowiednie dawki substancji odżywczych i fizjologicznie aktywnych jako podstawowy warunek zachowania zdrowia. Dieta powinna być właściwie dopasowaną do wieku konsumenta, jego trybu życia, stanu zdrowia; stymulować organizm do obrony przed patogenami. W świetle powyższego wysokiej jakości produkty zbożowe trzeba traktować jako bezpiecznie skoncentrowane źródło składników aktywnych odżywczo i metabolicznie. Analizując zestawienia tabelaryczne składników odżywczych zawartych w chlebach razowych przygotowanych na zakwasie piekarniczym, wyraźnie uwidacznia się argument, że produkty te są najbardziej pożądanym rodzajem pokarmu, wzbogacającym dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Spożywanie polisacharydów będących głównym makroskładnikiem chlebów razowych gwarantuje równomierne uwalnianie w czasie energii fizjologicznej – a więc zapewnienie trwałego uczucia sytości, będącego podstawowym kryterium w walce z otyłością. Substancje odżywcze i wykazujące inne efekty fizjologiczne zawarte w chlebach pokrywają znaczący procent dobowego zapotrzebowania. W przypadku zawartości potasu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza, manganu i miedzi oraz witamin: tiaminy, niacyny i kwasu foliowego – wszystkie nasze chleby oferują zawartość wymienionych składników przekraczającą 100% referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (przy założeniu, przez ekspertów żywieniowych, przyjmowania 600 g produktów zbożowych wysokiej jakości, tj. górnej granicy spożycia tego rodzaju żywności ). Chleby orkiszowe zawierają ponadto znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania, a tłuszcz zawarty w ziarnie orkiszu oferuje bogactwo fitosteroli, które obniżają poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi. Ponadto w ziarnie orkiszowym znajduje się rodanid – substancja, która jest naturalnym antybiotykiem (występującym także w ślinie, krwi i mleku matki); dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy. Z kolei ziarno płaskurki obfituje w witaminę A (w formie prowitaminy) oraz zawiera β-glukany, które regulują stężenie cholesterolu i cukru we krwi. Chleb przyrządzony z ziarna pszenicy samopszy jest szczególnie bogaty w niewystępujące we współczesnej pszenicy, czy nawet orkiszu, aminokwasy egzogenne (organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie – konieczne jest dostarczanie ich w pożywieniu): fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę. Aminokwasy te wpływają na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Wzbogacanie chleba nasionami roślin oleistych (chleby premium) podnosi znacznie zawartość witaminy E – niezwykle istotnej dla sprawnego działania układu nerwowego i narządu wzroku, dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego, mięśni szkieletowych oraz skóry.
Wybrane piśmiennictwo:
1. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7 lutego 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Dz.U. 2005, nr 31, poz. 265.
2. A. Brzozowska i in. Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety [w:] Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 5 – 16
3. Najwyższa Izba Kontroli: NIK o dopuszczaniu do obrotu suplementów diety 2017-02-09
4. TNS - Badanie zrealizowane w okresie 11.05.2006 r. – 15.05.2006 r. na próbie 1003 Polaków w wieku 15 i więcej lat, metodą wywiadów bezpośrednich PAPI (Paper And Pencil Interview). W badaniu zastosowano dobór próby metodą random-route. Próba jest reprezentatywna dla populacji Polaków w wieku 15 i więcej lat ze względu na płeć, wiek, wykształcenie, region, wielkość miejscowości.
5. Törnwall ME, Virtamo J, Korhonen PA, Virtanen MJ, Albanes D, Huttunen JK. Postintervention effect of alpha tocopherol and beta carotene on different strokes: a 6-year follow-up of the Alpha Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study; Stroke. 2004 Aug;35(8):1908-13. Epub 2004 Jun 17.
6. Mursu J, Robien K, Harnack LJ, Park K, Jacobs DR Jr. Dietary supplements and mortality rate in older women: the Iowa Women's Health Study. Arch Intern Med. 2011 Oct 10;171(18):1625-33.
Powrót do listy Powrót do listy



Zobacz także: